Svijet
0

Bijela kuća odbila Ahmadinedžadovu ponudu da s Bushom vodi tv-debatu

FENA
Bijela kuća odbila je u utorak ponudu iranskog predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada svom kolegi Georgeu W. Bushu za tv-debatom uživo, ocijenivši je "pokušajem odvraćanja pažnje".

Bijela kuća je uvjetovala bilo kakav razgovor s Iranom njegovim obustavljanjem nuklearnih aktivnosti koje zabrinjavaju međunarodnu zajednicu

Ova ponuda je "samo pokušaj odvraćanja pažnje s onoga što izaziva opravdanu zabrinutost ne samo Sjedinjenih Američkih Država nego i međunarodna zajednica zbog ponašanja Irana, od njegove podrške terorizmu do želje da posjeduje kapacitete za proizvodnju nuklearnog oružja", izjavio je jedan visoki zvaničnik američke administracije.

On je podsjetio na prethodne izjave Busha i državne tajnice Condoleezze Rice da "iranski režim zna šta treba da čini kako bi stupio u konstruktivan dijalog s međunarodnom zajendicom".

"Kazali smo da smo raspoloženi razgovarati s Iranom pod uvjetom da pruži pozitivan odgovor na ponudu koju mu je u junu dalo šest velikih sila. Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačka dali su Iranu prijedlog koji je sadržao podsticaj, ali i prijetnju sankcijama Vijeća sigurnosti, kako bi ga uvjerili da odustane od obogaćivanja urana.

Iran ima rok do 31. augusta da prestane obogaćivati uran, u protivnom će biti izložena sankcijama.

Iranski predsjednik je danas ocijenio "malo vjerovatnim" da će Vijeće sigurnosti usvojiti sankcije po isteku roka i predložio Bushu tv-debatu uživo.