Svijet
0

Bijela kuća odbija da se izjasni o sudbini Olmerta

FENA
Bijela kuća je u četvrtak saopćila da je zadovoljna "dobrim odnosima" između predsjednika Georgea W.Busha i izraelskog premijera Ehuda Olmerta, ali je odbila da se izjasni o Olmertovoj sudbini i posljedicama njegove eventualne ostavke na mirovne napore.

"Kao što znate, predsjednik ima vrlo dobre radne odnose s izraelskim premijerom", rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow.

"On u njemu vidi čovjeka odlučnog da postigne rješenje postojanja dviju država, izraelske i palestinske, konstruktivno radeći na postizanju mira", rekao je on.

Međutim, on je odbio da se upusti u igru i odgovori novinarima na pitanje "šta bi se trebalo desiti, šta će se desiti, te što bi se moglo desiti" ako se ispuni eventualna želja Bijele kuće da Olmert ostane na svojoj dužnosti, te kakve bi bile eventualne posljedice njegove ostavke na mirovne napore Izraelaca i Palestinaca.

"Tim putem vi ulazite u domen izraelske politike, a mi se u to ne želimo upuštati", rekao je on.

Olmert je izložen velikim pritiscima nakon objavljivanja izvještaja prema kojim se on smatra glavnim krivcem za vođenje rata u Libanu prošlog ljeta. Ostavka bi mogla otvoriti put ka novom neizvjesnom periodu i još više dovesti u pitanje izraelsko-palestinski proces koji SAD nastoji da pokrene.