Svijet
0

Bijela kuća: Gaddafijeva budućnost u rukama Libijaca

FENA
Moammar Gaddafi
Moammar Gaddafi
Na Libijcima je da odluče kakva će biti sudbina Moammara Gaddafija kada se povuče s položaja lidera Libije, saopćeno je iz Bijele kuće.

"Stanovište Sjedinjenih Država oduvijek je bilo da je pukovnik Gaddafi izgubio legitimitet i da treba da bude uklonjen s vlasti, da sam napusti vlast", izjavio je portparol Bijele kuće Jay Carney.

Naglašavajući da libijskom lideru, koji se na vlasti nalazi skoro 42 godine, ističe vrijeme, Carney je rekao da je "na narodu Libije da odluči kakva će njegova sudbina biti nakon toga".

"Mi o tome ne odlučujemo", dodao je Carney, prenosi AFP.

"Ovdje je riječ o tome da on treba sam da napusti vlast, da više ne bude prijetnja narodu Libije. Onda će Libijci odlučivati o svojoj budućnosti, kao i o budućnosti Gaddafija, ukoliko on bude u zemlji", kazao je portparol Bijele kuće.

Libijski ministar vanjskih poslova Abdelaiti Obeidi izjavio je u Moskvi, poslije razgovara sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim, da vlada Rusije nije razmatrala mogućnost povlačenja Gaddafija s vlasti.

S druge strane, francuski ministar odbrane Gerard Longuet izjavio je da libijski lider gubi kontrolu nad ključnim energetskim resursima u zemlji u kojoj su pobunjenici napravili prodor ka strateški važnom gradu Brega na istoku zemlje.

Ustanak protiv Gaddafijevog režima počeo je sredinom februara, a američki zvaničnici su više puta od tada poručivali da libijski lider mora da ode s vlasti.