Svijet
0

Bijela kuća demantira cenzuriranje svjedočenja o klimi

FENA
Bijela kuća u srijedu je opovrgnula informacije da je cenzurirala kongresno svjedočenje direktorice Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Julie Gerberding o utjecaju klimatskih promjena na javno zdravlje.

Dva izvora iz CDC-a izjavila su da je Bijela kuća redigirala velike dijelove kongresnog svjedočenja direktorice CDC-a, uklanjajući konkretne znanstvene reference o potencijalnim zdravstvenim opasnostima.

Gerberding, direktorica CDC-a, glavne savezne agencije za kontrolu bolesti sa sjedištem u Atlanti, u utorak je u svjedočenju pred senatskim odborom za okoliš i javne radove, kazala da se "predviđa da će klimatske promjene imati široki spektar utjecaja na zdravlje Amerikanaca".

Njezino svjedočenje pred odborom sadržavalo je puno manje informacija od znatno dužeg nacrta koji je prethodno podnijela na uvid Uredu za upravljanje i proračun Bijele kuće, posebno o utjecaju klimatskih promjena na širenje bolesti, kazali su za agenciju AP dužnosnici CDC-a pod uvjetom da ostanu neimenovani.

Svjedočenju je "izvađena utroba", kazao je jedan dužnosnik CDC-a.

Iskaz Gerberding gotovo je u cijelosti bio posvećen pripremama CDC-a, s tek nekoliko pojedinosti o učincima klimatskih promjena na širenje bolesti, a nešto je više o tome kazala odgovarajući na upite senatora, prenijela je Hina.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino kazala je kako je pripremljen izvještaj prošao proces međuagencijske revizije.

"Ona je svjedočila jučer. Njezin glasnogovornik je kazao da je mogla reći sve što je željela", kazala je Perino. Naglasila je da izvješće Gerberging nije redigirano kada je riječ o znanstvenim podacima, niti u smislu "zabrinutosti koje klimatske promjene predstavljaju za javno zdravlje".

Dužnosnik CDC-a je kazao kako je dokument u Bijeloj kući 'srezan' s originalnih 14 na četiri stranice, a kada je podnesen senatskom odboru imao je šest stranica.