Svijet
0

Bijela kuća: Bush ožalošćen gubitkom života američkih vojnika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik George W. Bush ožalošćen je gubitkom 4.000 života američkih vojnika u Iraku i usmjerit će se ka američkom uspjehu u petogodišnjem sukobu, saopćila je Bijela kuća u ponedjeljak.

"To je težak momenat. I to je momenat na koji bismo se svi trebali usmjeriti kada čujemo za broj od 4.000 poginulih", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino, nakon što su u eksploziji bombe podmetnute kraj puta poginula četvorica američkih vojnika, pomjerajući broj američkih žrtava na nove rekorde, javio je Reuters.

"Predsjednik suosjeća sa svakim od tih gubitaka veoma snažno i žali za njima skupa s njihovim porodicama. On je očigledno rastužen tom viješću, ali on žali zbog gubitka svakog pojedinog života", izjavila je Perino.

Četirihiljadita američka pogibija došla je nekoliko dana nakon što je Bush obilježio petu godišnjicu rata i izjavio da su Sjedinjene Države na putu ka pobjedi.

Predsjednik je u ponedjeljak predsjedavo sastankom Vijeća za nacionalnu sigurnost i trebao bi primiti izvještaj od Ryana Crockera, američkog ambasadora u Bagdadu, i generala Davida Petraeusa, vodećeg američkog vojnog zapovjednika u Iraku.

Bush i njegovi savjetnici pokušavaju odlučiti da li da nastave sa smanjenjem broja vojnika u Iraku nakon prošlogodišnjeg povećanja, koje je zaslužno za smanjenje nasilja u toj zemlji.

Perino je izjavila kako se Bush osjeća odgovornim za uvođenje Sjedinjenih Država u rat i također za osiguravanje njihovih uspjeha.

"Jedna od stvari koje on čuje od porodica palih boraca je da oni žele od njega da vodi zemlju do kraja misije i on je obećao da će to i učiniti. On želi da oni znaju kako njihove žrtve neće biti uzaludne", izjavila je Perino.