Svijet
0

Bijela kuća: Al-Qaida i dalje traži da se domogne oružja za masovno uništenje

FENA
Teroristička grupa Al-Qaida još uvijek traži da se domogne oružja za masovno uništenje, uključujući nuklearno i biološko oružje, navodi se u izvještaju Bijele kuće objavljenom u utorak.

"Ne smijemo gubiti iz voda upornu volju Al-Qaide da se domogne oružja za masovno uništenje, dok ova grupa i dalje nastoji da dobije i upotrijebi hemijski, biološki, radiološki ili nuklearni materijal", navodi se u izvještaju Vijeća unutarnje sigurnosti Bijele kuće nazvanom "Nacionalna strategija unutarnje sigurnosti".

"Zasad Al-Qaida ostaje najozbiljnija i najopasnija demonstracija terorističke prijetnje za SAD", piše i izvještaju

"Ako je rat protiv terorizma, koji su pokrenuli Amerikanci nakon napada od 11. septembra 2001., lišio Al-Qaidu svog skloništa u Afganistanu i uništio njenu mrežu, grupa je zaštitila svoje glavne dužnosnike i ponovo osnovala bazu u plemenskim zonama Pakistana", naglašava se u dokumentu Bijele kuće.

"Mada smo u SAD otkrili samo šačicu ljudi povezanih s visokom komandom Al-Qaide, grupa će najvjerojatnije intenzivirati svoje napore kako bi ubacila svoje agente na našu teritoriju", navodi se u izvještaju.