Svijet
0

Bijeda i kriminal u Rusiji

FENA
Usprkos zavidnom stanju državnog budžeta i čak 53 milijardera, petina stanovnika Rusije živi ispod granice siromaštva, piše u četvrtak The Guardian objavljujući presjek ruskog društva.

List piše da se Rusija za samo nekoliko godina pretvorila iz zemlje dužnika u zemlju čija vlada, uglavnom zahvaljujući izvozu energenata, ima čak sto milijardi dolara gotovine s kojom, međutim, ne zna šta da uradi i to usprkos tome što taj novi prosperitet ne dopire do najranjivijih - nezaposlenih, penzionera i državnih službenika.

Čak je i Ruska pravoslavna crkva upozorila vlasti na rastući jaz između bogatih i siromašnih, na šta Kremlj odgovara da je nemoguće povećati, recimo, penzije bez skoka inflacije koja je već devet posto, piše Guardian.

The Indepedent objavljuje upozorenje ruskog ministra unutarnjih poslova da je desetina najveće zemlje na svijetu "pod kontrolom organiziranog kriminala".

Rašid Nurgalijev tvrdi da organizirani kriminal ozbiljno ugrožava "državu, društvo i privredu" čiji su neki ključni sektori već pod kontrolom jedne od, procjenjuje se, više od 10 hiljada bandi širom zemlje.

Ministar je istovremeno upozorio da ove kriminalne organizacije često djeluju bez ikakvog otpora vlasti ne samo po regionima već i u najvećim gradovima.

Stručnjaci, pak, tvrde da je za četvrtinu ukupnog nacionalnog bruto proizvoda Rusije "zaslužna siva ekonomija" u poređenju s drugim evropskim zemljama u kojima se ta cifra kreće između pet i deset posto.