Evropska komisija
0

BiH pohvaljena za napredak, ali još ništa od bezviznog režima

SRNA
BiH i Albanija su se skoro kvalifikovale za dobijanje bezviznog režima za zemlje tzv. šengenske zone, ali još "nisu u potpunosti ispunile sve uslove", navodi Evropska komisija u dva tehnička izvještaja.

Prema izvještaju Evropske komisije, u koji je uvid imala njemačka novinska agencija DPA, BiH i Albanija su ispunile "većinu uslova" u oblasti javnog reda i bezbjednosti, dok je "jača akcija" zatražena za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Albanija blago zaostaje iza BiH, ali su obje zemlje "pohvaljene jer su načinile važan napredak od maja 2009. godine" kada je saopšteno da nisu uz Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru ušle u bezvizni režim.

"Poruka iz oba izvještaja je ohrabrujuća", saopšteno je iz Evropske inicijative za stabilnost (ESI), istraživačke organizacije koja je juče saopštila da su BiH i Albanija sada bolje pozicionirane nego što su to bile Srbija i Crna Gora u maju prošle godine.

Neimenovani zvaničnik EU rekao je da se očekuje da će Evropska komisija iznijeti preporuke BiH i Albaniji 2. juna na dan kada je planiran samit EU i Balkana u Sarajevu.

Šef italijanske diplomatije Franko Fratini rekao je juče da će "pozitivna procjena" biti data na samitu, ohrabrujući obje zemlje da okončaju sprovođenje reformi u ključnim oblastima tako da bi "konačna odluka mogla biti donesena do oktobra".

Međutim, isti zvaničnik EU upozorio je da nekoliko zemalja članica EU nije za ukidanje restrikcije za imigraciju, ističući da su diplomate iz Grčke, Francuske, Belgije, Holandije i Švedske hladno reagovale na izvještaje Evropske komisije koji su juče predočeni članicama evropskog bloka.
Nakon što je odluka o ulasku u bezvizni režim stupila na snagu za Srbiju u Belgiji je registrovan kratkotrajan povećan priliv azilanata sa albanskog govornog područja iz Makedonije i Srbije, što je dodatno doprinijelo skepsi te države.

"Može se osjetiti da se nikome ne žuri", rekao je zvaničnik izražavajući sumnju da će bezvizni režim biti visoko na dnevnom redu Belgije, koja 1. jula preuzima predsjedništvo EU od Španije.