Svijet
23

BiH na listi "Najstresnijih nacija na svijetu“: Zemlja u kojoj vlada visoka nezaposlenost

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Norveškoj živi najbezbrižnija, a u Nigeriji najstresnija nacija na svijetu. Bosna i Hercegovina se nalazi na sredini Bloombergove liste "Najstresnijih nacija na svijetu“.

U istraživanju se koristilo sedam osnovnih kategorija za mjerenje stresa na nivou populacija, a istraživači su došli do zanimljivih podataka.

Prva kategorija je broj ubistava i u njoj se na vrhu nalaze El Salvador i Venezuela što ih stavlja visoko na listu najstresnijih zemalja svijeta.

Druga kategorija je mjerenje GDP-a po glavi stanovnika na osnovu kupovne moći, a na dnu ove ljestvice nalaze se Bangladeš, Pakistan, Indija i Nigerija.

Treća i četvrta kategorija su prihodi nejednakosti i korupcija. U aspektu nejednakosti prihoda prednjače Južna Afrika i Kolumbija, dok su Venecuela, Bangladeš i Nigerija najkorumpiranije zemlje na svijetu.

U petoj kategoriji istraživači su mjerili nezaposlenost, a zemlje sa najvećim stepenom nezaposlenosti su Makedonija, Grčka, Bosna i Hercegovina i Španija.

U posljednje dvije kategorije mjeren je stepen zagađenosti zraka i očekivano trajanje života. Došlo se do podataka da su Mongolija, Pakistan, Egipat i Iran najzagađenije zemlje svijeta, a da najniži životni vijek imaju stanovnici Nigerije, Južne Afrike i Indije.