Svijet
25

BiH među tri zemlje u Evropi u kojima ima najmanje slobode

Klix.ba
Foto: Freedom House
Foto: Freedom House
U posljednje dvije godine u velikom broju zemalja svijeta opao je procenat slobode u raznim sfera života. Na to su naviše utjecali teroristički događaji, političke krize i pritisci na medije. Tako je za razliku od većine zemalja Evrope, koje su ocijenjene kao slobodne, BiH dobila ocjenu kao djelimično slobodna država.

Tako se u izvještaju koji je objavio list Independent ističe da je agresivnost autoritarnih režima i porast terorističkih napada u svijetu utjecalo na pad globalne slobode u 2014. godini.

Bosna i Hercegovina je dobila rejting 3,5, što je svrstava u kategoriju djelimično slobodnih zemalja. Politička prava dobila su ocjenu 4, a civilne slobode ocjenu 3.

Na stanje opće slobode u svijetu utjecala je i invazija Rusije na Krim, dolazak na vlast egipatskog predsjednika Abdel Fataha el Sisija, ali i politika turskog predsjednika Recepa Tayipa Erdogana prema medijima u svojoj zemlji. Sve to, uz još veću centralizaciju vlasti u Kini dokaz je pojačanog prezira prema demokratskim standardima, što je primjetno u svih regijama svijeta, navodi se u izvještaju.

U istraživanju je analizirano stanje u 195 zemalja, od čega je u 89 ocijenjeno da je stanje opće slobode veoma dobro. U 55 zemalja ocijenjeno je kao djelimično dobro, a u 51 zemlji kao veoma loše.

Najgore ocijenjene regije su Bliski istok, Sjeverna Afrika i Euroazija. Tako najmanje slobode ima u Centralnoafričkoj Republici, Ekvatorijalnoj Gvineji, Eritreji, Sjevernoj Koreji, Saudijskoj Arabiji, Somaliji, Sudanu, Siriji, Turkmenistanu i Uzbekistanu.