Svijet
0

BiH krenula na put ka Evropskoj uniji

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bosna i Hercegovina i Evropska unija parafirale su jučer u Sarajevu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju čime je načinjen veliki korak ka punopravnom članstvu u EU. Prema pisanju The New York Timesa, neki analitičari vjeruju da je EU požurila sa parafom jer želi spriječiti svojevrstan "domino efekt" u Republici Srpskoj nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.

Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno brzina daljnjeg puta BiH prema Evropskoj uniji zavisit će od implementiranja reformi iz tzv. evropskog dnevnog reda u kojem je i reforma policije, kazao je jučer nakon ceremonije parafiranja evropski komesar za proširenje Olli Rehn.

Što se tiče EU, ona je spremna na potpisivanje čim uvjeti u BiH budu ispunjeni, dodao je.

"Bitno je da bh. političari sve vrijeme u tome sarađuju s visokim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom te šefom međunarodne policijske misije u BiH generalom Vincenzom Coppolom, na šta su se svi predstavnici političkih stranaka obavezali. To je jako bitno zbog toga što će oni (Lajčak i Coppola) u dogovore unijeti evropsku ekspertizu i na taj način osigurati da se reforma privede kraju", riječi su Ollia Rehna.

Reforma policije blokirala je parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju godinu dana sve do iznenađujućeg dogovora postignutog između bh. političkih lidera.

Luis Amado, portugalski ministar vanjskih poslova koji trenutno predsjedava Evropskom unijom poručio je Bosni i Hercegovini: "Svi mi vam želimo dobrodošlicu u evropskoj porodici gdje vam je i mjesto“.

Javier Solana, visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost čestitao je svim Bosancima i Hercegovcima, ali i poručio da "pravi posao tek predstoji“.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je da bi dogovor između bh. političkih lidera mogao biti postignut u decembru ili januaru, a onda potpisivanju Sporazuma ništa ne bi stajalo na putu.

Al Jazeera u svom današnjem izdanju piše da će BiH do punopravnog članstva u EU trebati još mnogo truda i prije svega vremena. Sudeći prema izvještaju Evropske unije objavljenom prošlog mjeseca, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji trebat će još najmanje pet godina da se pripreme ekonomski i politički kako bi pristupile članstvu, piše Al Jazeera.