Svijet
328

BiH je među zemljama čije građane intenzivno špijuniraju

Klix.ba
Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) SAD-a prati građane cijelog svijeta, prisluškuje njihove telefonske razgovore i presreće im elektronsku poštu. Otkrio je to britanskom listu The Guardian Edward Snowden, bivši tehnički asistent i saradnik NSA-e.

NSA je samo u toku marta presrela blizu 97 milijardi digitalnih podataka o telefonskim pozivima i elektronskim porukama iz cijelog sveta. Uvid u te podatke stekao je list Guardian, koji je i otkrio da se zapravo cijela "mašinerija" za prisluškivanje i praćenje naziva "Bezgranični doušnik".

Nacionalna sigurnosna agencija ove informacije dostavlja i ostalim obavještajnim agencijama, što uključuje našu elektronsku poštu i sadržaje telefonskih razgovora. To zapravo uključuje i našu komunikaciju na društvenim mrežama, poput Facebooka i Twittera. Američke špijunske agencije NSA i FBI izvlačile su podatke sa servera devet vodećih američkih informatičkih firmi, među kojima su Facebook, Google, Yahoo, Microsoft, Skype i Apple. Program preko kojeg se sakupljaju podaci nazvan PRISM i rad je počeo 2007. godine.

Podaci koji se bilježe i kojima obavještajne agencije raspolažu su naši telefonski brojevi, serijski broj telefona, lokacije učesnika u razgovoru, trajanje poziva, mailovi i svaka druga vrsta elektronske komunikacije. Na ovaj način se prate potencijalno opasne osobe poput terorista, kao i njihova komunikacija s drugim ljudima.

Edward Snowden je za list Guardian kazao kako je razmislio prije nego je odlučio otkriti ove informacije te da je to učinio da bi zaštitio osnovne slobode ljudi širom svijeta. Prvenstveno je potencirao da SAD imaju špijunsku mrežu koja prati njihove građane i duboko je upletena u njihove privatne živote, a da država za to ne snosi odgovornost.

Zemlje su na mapi NSA označene različitim bojama u zavisnosti od stepena, odnosno intenziteta nadzora nad njima, tj. njihovim građanima. Boje variraju od svijetlozelene, što znači najmanji stepen nadzora, preko žute i narandžaste do crvene.

Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja čije građane špijuniraju nešto jačim intenzitetom. Na ovoj mapi je označena tamnozelenom bojom.

Iran je zemlja iz koje je prikupljen najveći broj podataka, odnosno najviše se prate građani te zemlje. Slijede ga Pakistan, a potom Jordan, Egipat i Indija.

Snowden, koji je dao ovakve informacije medijima, naknadno je tražio da mu se objavi i identitet.