Svijet
1

Biden: SAD i Turska imaju zajedničke interese u Siriji, vjerujem da će ih ostvariti

Anadolija
Joe Biden (Foto: AFP)
Joe Biden (Foto: AFP)
Sjedinjene Američke Države (SAD) i Turska imaju zajedničke interese u Siriji i vjerujem da će ih ostvariti, izjavio je zamjenik predsjednika SAD-a Joe Biden.

Biden, koji je jedan od učesnika na ovogodišnjem 46. po redu Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u švicarskom gradu Davosu podsjetio je kako će sutra posjetiti Tursku.

Naglasio je kako će u okviru posjete imati sastanke sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, te premijerom Ahmetom Davutogluom, sa kojima, kako je kazao, već duži period ima dijalog.

Na pitanje novinara “da li postoje neslaganja između Turske i SAD-a u vezi sa Sirijom”, u periodu kada su pojačani diplomatski odnosi za pronalaženje političkog rješenja za građanski rat u ovoj zemlji, Biden je odgovorio:

“Ne, ne mislim da je tako. Imamo zajedničke interese i vjerujem da će SAD i Turska ostvariti zajedničke ciljeve u Siriji.”

Na ovogodišnjem forumu u Davosu, koji će trajati do 23. januara prisustvuju visoki zvaničnici i lideri iz preko 40 zemalja svijeta, a glavne teme su izbjeglička kriza i klimatske promjene, kao i druga globalna dešavanja.