Bijela kuća demantira
0

"Biden nije kritikovao Obamu"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bijela kuća demantirala je u petak svako razilaženje između američkog predsjednika Baracka Obame i potpredsjednika Joea Bidena o stavu koji treba usvojiti vezano za događaje u Iranu.
  • Reći da je Biden kritikovao neke Obamine riječi je "nekorektno", rekao je potpredsjednikov glasnogovornik James Carney, prenosi AFP.

Prema informiranim izvorima, Biden je privatno ocijenio "greškom" riječi koje je Obama izgovorio u utorak, minimizirajući političku razliku između iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinejada i njegovog protivnika Mira Hosseina Musavija.

Reakcija Washingtona na događaje u Iranu izaziva intenzivnu raspravu u SAD-u, kako kroz štampu tako i unutar političke klase i administracije, jer su neki ocijenili nedovoljnom podršku predsjednika Obame demonstrantima.

Među tim kritikama, New York Times navodi u četvrtak državnu tajnicu Hillary Clinton, što State Departement demantira.

  • Nema nikakve razlike između stava predsjednika Obame i stava državne tajnice, rekao je glasnogovornik američkog ministarstva vanjskih poslova Philip Crowley.

Prema Lauri Rozen iz revije Foreign Policy, "mnogobrojni eksperti o Iranu pozvani su posljednjih dana da se sastanu sa zvaničnicima Bijele kuće, Vijeća za nacionalu sigurnost i State Departementa kako bi savjetovali administraciju o poruci i jeziku koji treba usvojiti te dali svoju analizu o onome što se dešava u Iranu i kako se situacija može dalje razvijati".