Savjet Amerikancima
0

Biden: Kupite sačmaricu umjesto automatskog naoružanja

SRNA
Joe Biden (Foto: AFP)
Joe Biden (Foto: AFP)
Američki potpredsjednik Joseph Biden preporučio je Amerikancima da ne kupuju automatsko naoružanje, već sačmarice.

Biden, koji je na čelu komisije zadužene za izradu prijedloga za jaču kontrolu naoružanja, sugestiju je iznio odgovarajući na pitanja postavljena putem društvene internet stranice Facebook.

Američki potpredsjednik rekao je da ima dvije sačmarice i da ih drži pod ključem na imanju u državi Delaware, te da je supruzi Jill dao precizna uputstva šta da čini ako se pojave uljezi.

"Živimo u oblasti koja je pošumljena i izdvojena. Rekao sam supruzi da, kada pomisli da postoji problem, jednostavno izađe ispred kuće i otvori vatru iz obje cijevi. Garantujem da će nakon toga bilo ko da je krenuo kući, odmah odustati. Nije vam potrebno borbeno naoružanje, jer se teže cilja i ne treba vam 30 metaka za zaštitu. Kupite sačmaricu", savjetuje Biden.

Američki potpredsjednik zadužen je za provođenje plana američkog predsjednika Baracka Obame za smanjenje nasilja nakon masakra u osnovnoj školi u Newtownu u državi Connecticut, gdje je u decembru napadač ubio dvadesetoro djece i šest odraslih osoba.

Međutim, neki od prijedloga, uključujući i zabranu prodaje borbenog naoružanja i šaržera sa velikim brojem metaka, naišli su na otpor uticajnih lobija i njihovih zastupnika na Kapitol hilu.