Svijet
0

Biden demantovao da je uputio izvinjenje Erdoganu

Anadolija
Joe Biden (Foto: AFP)
Joe Biden (Foto: AFP)
Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden demantovao je da je ranije uputio izvinjenje predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu, a u vezi sa svojim govorom na Univerzitetu Harvard.

Inače, potpredsjednik SAD-a Biden petog oktobra je u telefonskom razgovoru sa Erdoganom pojasnio kako su njegove riječi izgovorene tokom predavanja na Hrawardu pogrešno protumačene te da ničim nije želio narušiti odnose sa Turskom. U saopćenju koje je izdala Bijela Kuća, tada je navedeno da je Biden nazvao predsjednika Erdogana kako bi pojasnio svoje riječi koje je prethodnog dana izgovorio na Harvard univerzitetu.

Navedeno je također da je Biden uputio izvinjenje zbog bilo kakve interpretacije nastale u smislu da Turska ili neki drugi saveznik iz regije svjesno podržaju ili pružaju mogućnost jačanju IDIL-a ili neke druge ekstremne grupe u Siriji.

"Potpredsjednik je iznio pojašnjenje o pitanju koliko veliki značaj pridajemo predanosti i obavezama koje su na sebe preuzeli naši saveznici i partneri diljem svijeta, uključujući i Tursku, u borbi protiv IDIL-a. Oba lidera su potvrdila važnost bliske saradnje između Turske i SAD-a u borbi protiv IDIL-a", navedeno je tada u saopćenju.

Ipak, Biden je za CNN demantovao da je uputio izvinjenje turskom predsjedniku.

“Ne, ja se nisam izvinjavao. Ono što sam ja uradio je, kazao sam, ako zaista postoji neki nesporazum, dođite i pogledajte moj komentar. Govore da sam se izvinio predsjedniku Erdoganu. Ja mu se nikada nisam izvinio. Poznajem ga dobro, radim sa njim. Nazvao sam ga i rekao 'gledaj, ono što pišu o mojoj navodnoj izjavi nije tačno'. To je ono što sam mu rekao”, istakao je Biden.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je također sedmog oktobra izjavio da je Biden turskom predsjedniku uputio izvinjenje jer je, kako je tada kazao, pogrešno razumio njegove riječi prilikom jednog nezvaničnog razgovora.