Svijet
0

Biden danas stiže u posjetu istočnoevropskim saveznicima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki potpredsjednik Joseph Biden danas stiže u višednevnu posjetu Poljskoj, Češkoj i Rumuniji kako bi pružio garancije istočnoevropskim saveznicima zabrinutim zbog odustajanja administracije Baracka Obame od plana postavljanja proturaketnog štita u istočnoj Evropi.

Predsjednik Obama je nedavno saopćio da odustaje od plana Georgea W. Busha o postavljaju proturaketnih projektila u Poljskoj i radara u Češkoj, te da prelazi na pokretni i i jeftiniji sistem pomorskih i kopnenih raketnih presretača SM-3.

Čelnici Poljske i Češke su tu odluku dočekali sa zabrinutošću, strahujući da je to rezultat pritiska Rusije.

Moskva se odlučno protivila Bushovim planovima o proturaketnom štitu u Evropi, od njihove objave 2006. godine, ističući da je to prijetnja njenome strateškom nuklearnom potencijalu.

Biden će prvo posjetiti Varšavu, gdje će se u srijedu susresti s poljskim čelnicima. U četvrtak će posjetiti Bukurešt a na kraju Prag, javljaju agencije.

Bidenova posjeta pada na 20. godišnjicu pada Berlinskog zida i oslobađanja istočne Evrope od sovjetskog uticaja, pa će medu temama razgovora biti i daljnji razvoj demokratije u regiji.