Svijet
0

Biciklistička revolucija u Francuskoj

Sarajevo-x.com
Preko 10.600 bicikala postalo je dostupno građanima Pariza po skromnim najamnim cijenama. Na oko 750 "dokova" stoje "usidreni" bicikli, a iznajmiti ih može svako jer su najamne mašine programirane na 8 jezika. Do kraja godine, vlasti planiraju uvesti još 10.000 bicikala u opticaj kako bi se djelimično riješio problem u saobraćaju.

Ovaj projekt je zadnji napor u Evropi kako bi se smanjio broj vozila u centru grada pa su od sada građanima na raspolaganju bicikla koja unajmljuju po skromnim cijenama od jednog eura za dnevno iznajmljivanje, 5 eura za sedmično i 29 eura za godišnje, prenosi The New York Times.

Na ovaj način se pokušava smanjiti upotreba automobila koji, osim što onečišćuju okolinu, prave velike gužve u saobraćaju.

"Ovdje je riječ o revolucionarnoj i urbanoj kulturi. Dugo se smatralo da su auta čovjekova sloboda jer se pomoću njih može kretati na udaljena mjesta. Danas to više nije tako.", izjavio je Pierre Aidenbaum, načelnik trećeg distrikta u Parizu.

Oni koji iznajme biciklo mogu platiti karticama i ostaviti ga na bilo kojoj drugoj stanici za iznajmljivanje.

Od 2,5 miliona Parižana, samo njih 40.000 je izjavilo da stalno voze biciklo i da im je to zapravo prevozno sredstvo koje koriste u svakodnevnom životu. Gradske vlasti žele povećati broj "biciklista" na 250.000 do kraja godine.

Kritike kažu da ovaj program rentanja bicikala neće dugo opstati zbog vandalizma, ali vlasti su ubjeđene da će se na ovaj način poboljšati korištenje tog malenog prevoznog sredstva jer korisnici neće morati brinuti o parkiranju bicikla, njegovom održavanju ili krađi.