Brett Martin dao intervju za BBC
3

Biciklista: Na mjestu masakra vidio sam krvavu djevojčicu kako tetura

Klix.ba
Brett Martin
Brett Martin
Biciklista koji je pronašao izmasakriranu britansku porodicu u Alpama je dao intervju za BBC. Brett Martin, prvi čovjek koji je došao na mjesto strašnog zločina, je rekao da je sve izgledalo kao scena iz holivudskih filmova.

Martin je rekao da je prvo vidio malenu djevojčicu kako tetura ulicom i krvari, a tek onda je shvatio da se u automobilu nalaze tri mrtva tijela.

"Ukoliko ste ikada gledali seriju 'CS Miami', možete pretpostaviti o čemu pričam. Cijela scena je izgledala kao set za snimanje te serije. Svuda je bilo krvi, a u glavama su im bile rupe od metaka", kazao je Martin.

Inžinjer Saad al-Hilli, njegova supruga i punica su brutalno ubijeni u zabačenom predjelu u blizini jezera Annecy, zajedno sa biciklistom Sylvainom Mollierom, koji se tu slučajno zatekao. Njihovo dvoje djece, sedmogodišnja Zainab i četverogodišnja Zeena su preživjele napad. Zeena se sve vrijeme skrivala ispod nogu mrtve majke.

Martin kaže da nije bio svjestan da se Zeena krila ispod tijela majke te da nije iznenađen što ju policija nije pronašla ni nakon osam sati istrage.

"Kako sam prilazio, vidio sam prevrnut bicikl. Kada sam se primakao, vidio sam dijete na ulici i prvo sam pomislio da se igra s nekim. Teturala je i padala. Kada sam prišao bliže, postalo mi je jasno da je teško povrijeđena i da je izgubila mnogo krvi. Kada sam konačno stigao na mjesto nesreće, mislio sam da se dogodila strašna saobraćajna nezgoda između automobila i bicikliste", rekao je Martin.

Prema njegovim riječima, motor automobila je još uvijek radio kada je on tu stigao. Martin kaže da je morao pomaći tijelo mrtvog bicikliste i razbiti prozor automobila kako bi ga ugasio.

"Pomakao sam ga i provjerio mu puls. Nije davao znake života", kazao je Martin.

Želio je pozvati pomoć, ali nije bilo signala na mobitelu. Morao je ostaviti Zainab na mjestu nesreće.

"Da sam je poveo sa sobom, to bi je vjerovatno ubilo. Ostavio sam je da leži u bočnom položaju. Moram priznati da mi nije bilo svejedno što je ostavljam samu", kazao je Martin.

Francuska policija Bretta Martina smatra ključnim svjedokom za ovaj slučaj i do sada su se trudili da zaštite njegov identitet. Međutim, Martin je iznenada odlučio da da intervju za BBC.

Policija je već razgovarala sa Zainab, ali samo kratko.

"Naravno da ćemo saslušati sve što nam bude imala reći. Međutim, njeni doktori moraju prvo da se pobrinu za njeno zdravlje", rekao je Eric Maillaud, glavni istražitelj na ovom slučaju