Svijet
2

Biće zatvarano po hiljadu malih preduzeća sedmično u Grčkoj

SRNA
U Grčkoj će, u prvoj polovini ove godine, zbog ozbilje krize u kojoj se nalazi zemlja sedmično biti zatvarano do hiljadu malih preduzeća.

Evropska komisija je u svom izvještaju o posjeti evrokomesara za industriju i preduzetništvo Antonija Tajanija Atini navela da je Grčka suočena sa još neviđenom ekonomskom i socijalnom krizom, koja utiče na mala i srednja preduzeća - šest od 10 preduzeća smanjilo je svoje prihode tokom 2011. godine, a zatvoreno je i 150.000 radnih mesta.

Smatra se, da će se tokom prve polovine 2012. godine svake sedmice zatvarati do hiljadu malih preduzeća, navodi se u saopštenju  koje su prenijeli grčki mediji. 

Evropska komisija smatra da je potrebna veća pomoć tim firmama, individualnim preduzetnicima i podoričnim preduzećima, budući da predstavljaju suštinski dio grčke ekonomije. 

Preko radne grupe Evropska komisija još od septembra pokušava da iznađe rješenje za probleme tih firmi koje se suočavaju sa nedostatkom kredita. U martu je formirna specijalni garantni fond, koji će garantovati kredite za mala iz srednja preduzeća iz sredstava Evropske investicione banke, putem grčkih banaka u ukupnom iznosu od milijardu evra.

Prema Evropskoj komisiji, u Grčkoj je 2010. godine bilo 742.600 veoma malih preduzeća, koja su zapošljavala 2,512 miliona duša, što je činilo 85 odsto ukupne zaposlenosti u zemlji, što je ujedno i rekord u EU.