Svijet
35

Biblijska scena: Milioni skakavaca prekrili glavni grad Madagaskara

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Madagaskar, tačnije njegov glavni grad Antananarivo, prekrili su milioni skakavaca. Stanovništvo je u strahu od nestašice hrane zbog najezde ovih insekata, a plaše se da će im i otrovati namirnice, odnosno da će se oni otrovati skakavcima.
Foto: AFP
Foto: AFP
Nebo nad Antananarivom podsjeća na biblijske prizore, piše RT. Ova zemlja već treću godinu zaredom ima isti problem sa skakavcima, jer su milioni njih na svojoj godišnjoj migracijskoj ruti.

Prije dvije godine vlada ove zemlje proglasila je kriznu situaciju u vrijeme kada je došlo do najezde skakavaca, a zatim su u saradnji sa organizacijom FAO Ujedinjenih nacija pokrenuli akciju prskanja poljoprivrednih kultura pesticidima. Više od milion hektara zemljišta je tretirano pesticidima, ali su se skakavci i dalje nastavili razmnožavati.

Foto: AFP
Foto: AFP

Ovo za Madagaskar predstavlja zaista veliki problem, jer prema procjeni organizacije za hranu UN-a prihodi oko 13 miliona stanovnika bi mogli biti ugroženi zbog najezde skakavaca.

S druge strane, u glavnom gradu Madagaskara neki stanovnici jedu skakavce te se time izlažu opasnosti da se otruju pesticidima.