Svijet
0

Bhutto spremna da se sastane s Musharrafom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivša premijerka u egzilu Benazir Bhutto izjavila je u srijedu za agenciju France-Press da je spremna da se sastane s predsjednikom Pakistana Pervezom Musharrafom u četiri oka, u cilju pokretanja pregovora o eventualnoj podjeli ovlasti.

Takav sporazum omogućio bi predsjedniku Musharrafu, sve više osporavanom, da se održi na mjestu predsjednika zahvaljujući podršci utjecajne Stranke pakistanskog naroda (PPP) Benazir Bhutto, a njoj zauzvrat da se prekine sa sudskih gonjenjem vezano za korupciju i mjesto premijera.

"Postigli smo pomake o određenim tačkama i još radimo na tome", rekla je ona u svom telefonskom razgovoru s AFP-om, nakon što su pregovori njenih bliskih i suradnika generala Musharrafa nastavljeni ove sedmice u Dubaiju.

"Više volim razgovore u četiri oka između njega i mene, ali ja priznajem da je to teško jer je on taj koji vodi zemlju", dodala je Bhutto, kojoj je postavljeno pitanje da li je spremna da se sastane sa šefom države.

Ma šta se desilo, Bhuto, koja je u egzilu od 1998. kako bi izbjegla sudsko gonjenje za korupciju koje potiče iz vremena kada je bila na vlasti, spremna je da se uskoro vrati u Pakistan, kako bi učestvovala na parlamentarnim izborima predviđenim krajem 2007. ili početkom 2008. "To je pitanje sedmica a ne mjeseci", rekla je ona.

Bhutto živi u Londonu i Dubaiju otkako je napustila Pakistan.

Nova runda pregovora započela je u ponedjeljak u Dubaiju.

Bhutto, premijerka od 1998. do 1990. i od 1993. do 1996., zahtijeva, kao i sve opozicione stranke, da general Musharraf, predsjednik od državnog udara bez ispaljenog metka od 1999., podnese ostavku na mjesto šefa oružanih snaga prije nego se ponovo kandidira na predsjedničkim izborima u septembru ili oktobru. Međutim, ona također zahtijeva da on raspusti i parlament.

Većinska stranka na vlasti Muslimanska liga Pakistana, koja podržava Musharrafa,odbacila je te uvjete.

Dakle, jedino promjena Ustava, koji predviđa da nijedna osoba ne može da se kandidira više od dva mandata za premijera, mogla bi omogućiti Benazir Bhutto da ponovo postane šefom vlade.