Pakistan
0

Bhutto pogođena metkom u glavu

FENA
Glasnogovornica Benazir Bhutto izjavila je u subotu da je bivša premijerka, ubijena u četvrtak u samoubilačkom napadu, pogođena metkom u glavu, rekavši da je ona kupala njeno tijelo prije pokopa. "Vidjela sam jednu prostrijelnu ranu iza glave a drugu kroz koju je metak prošao s druge strane glave", rekla je Sherry Rehman.

U petak je vlada, navodeći ljekare koji su obavili autopsiju, izjavila da je Benazir Bhutto smrtno stradala od udara u glavu krova automobila dok je otvarala svoja kola, pokušavajući da izbjegne pucnje napadača, koji je potom aktivirao bombu na nju.

Prema ovoj verziji nikakav metak nije pogodio Bhutto.

Rehman, pak, tvrdi da su njena kola poslužila samo da se povrijeđena prebaci u bolnicu.

"Njeno se lice nije moglo oprati jer je rana na glavi stalno krvarila, ona je izgubila mnogo krvi", ispričala je njena glasnogovornica, koja je optužila vladu da izvrće istinu o smrti opozicione čelnice, dvije sedmice prije parlamentarnih izbora.

Bhutto je stalno ponavljala da šef države Pervez Musharraf, koji je ponovo izabran za drugi mandat, pokušava da manipulira s izborima da bi se održao na vlasti.

"Zatražili smo od zvaničnika bolnice da promijene verziju, oni nisu dali originalan izvještaj autopsije", optužila je Rehman.

"Priče ministarstva unutarnjih poslova da je smrtno stradala od udara u glavu krova svog automobila su smiješne, to je opasan absurd jer je to pokušaj da se prikrije istina", zaključila je ona.

Od smrti Benazir Bhutto, militantni pripadnici njene stranke optužuju vlast da je odgovorna za njezinu smrt, zato što joj nije pružila odgovarajuću sigurnost kao lideru stranke te da su njeno ubistvo organizirale pakistanske obavještajne službe.

Prema očevicima drame i dosta nejasnim slikama koje su objavile televizije, samoubica ili saučesnik je najprije otvorio vatru iz automatskog pištolja u pravcu liderke, koja je pozdravljala masu iz blindiranog automobila s otvorenim krovom, prije eksplozije bombe koju je on nosio i u kojoj je ubijeno 20 osoba.