Svijet
0

Bhutto najavila nastavak prosvjeda protiv Musharrafa

FENA
Pakistanska opoziciona čelnica Benazir Bhutto suprotstavit će se predsjedniku Pervezu Musharrafu te će iduće sedmice nastaviti pozivati na okupljanja stanovnika Pakistana.

U petak je Bhutto bila prisiljena ostati u kućnom pritvoru u svom domu u Islamabadu, unatoč tomu što je službeni Washington pozvao pakistanske vlasti da ukinu vanredno stanje koje je uveo Musharraf. Njegove vojne snage na taj način su spriječile Bhutto da pokrene prosvjede u gradu Rawalpindiju u kojem su smješteni vojni garnizoni.

Bivša pakistanska premijerka koja je u egzilu provela zadnjih osam godina, u utorak namjerava organizirati prosvjed u konvoju od Lahorea do glavnog pakistanskog grada.

Policija je i u subotu ujutro nastavila sa strogim sigurnosnim mjerama oko stana Benazir Bhutto u Islamabadu. Zgrada je okružena bodljikavom žicom i betonskim blokovima, unatoč tomu što je objavljeno kako ona više nije u kućnom pritvoru, prenosi Reuters.

"Vlada je paralizirana", uzvikivala je Bhutto u petak svojim simpatizerima i pristalicama preko žičane ograde, dok ih je policija suzavcem i pendrecima nastojala rastjerati.

"Ako Musharraf uspostavi ustav, skine uniformu, odustane od dužnosti vrhovnog vojnog zapovjednika i objavi održavanje izbora do 15. januara, tada će sve biti u redu", kazala je.

Musharraf je ranije najavio da će se izbori održati 15. februara, mjesec dana nakon predviđenog roka. Promatrači vjeruju da će vanredno stanje u Pakistanu trajati relativno kratko.

"Vanredno stanje u zemlji će trajati oko mjesec ili dva. Sve ovisi o tome na koji način i kada će biti uspostavljen red i zakon. Kad se stanje normalizira, vanredno stanje bit će ukinuto", rekao je glavni tužilac Malik Abdul Qayyum.