Dijaspora
0

Bh. zajednica u Chicagu jedna od najistaknutijih

Sarajevo-x.com
U jednom od tri najveća grada sjeverne Amerike, Chicagu, danas živi oko 50.000 Bosanaca i Hercegovaca koji su, većinom, u Chicago došli u toku ratnih sukoba u BiH, piše jedan čikaški portal.

'Nismo imali osnovne stvari za život i strahovali smo kako ćemo preživjeti rat, ako ga uopšte preživimo. Moj otac je u SAD došao sa 300 dolara u džepu i trebalo nam je dugo da stanemo na noge. Ali danas možemo reći da smo nešto postigli', priča Mirza Hubjer koji je s porodicom u Chicago došao ratne 1994. godine, bježeći iz opkoljenog Sarajeva.

Hubjerovi danas u sjevernom dijelu Chicaga imaju restoran 'Sarajevo' koji je otvoren 1998. godine, a omiljeno je okupljalište bh. dijaspore u tom gradu.

Primjer Hubjerovih nije jedinstven jer u ovoj američkoj metropoli uz njih živi još 50.000 Bosanaca i Hercegovaca koji danas, kako piše Medill, prave korak naprijed i rade na jačanju svoje zajednice u Chicagu.

Tako su 2008. čikaški Bosanci i Hercegovci osnovali fondaciju 'Bosnians for Obama', kampanju koja je za cilj imala da okupi sve nekadašnje bh. građane širom SAD-a, a ove godine će se u Chicagu održati i četvrti čikaški festival bosanskohercegovačkog filma punog naziva 'Chicago Festival of Bosnia-Herzegovinian film'.

U čevrtak generalni konzul BiH u SAD, Eldin Kajević će u čikaškom kulturnom centru upriličiti proslavu 25. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, a Adela Sajdel, suosnivačica čikaškog festivala bh. filma već duže vrijeme radi na osnivanju jednistvenog centra za bosanskohercegovačku zajednicu.

Ova ustanova bi, kako kaže Adela, bila zdravstveni, socijalni, sportski i kulturni centar za sve Bosance i Hercegovce u Chicagu i šire.

'Mlađi ljudi su se lako asimilirali i uključili u američke tokove, ali mnogi zaboravljaju svoje porijeklo. Stariji su malo zatvoreniji i još uvijek najviše međusobno komuniciraju, a ovaj centar bi donio mnogo dobra i jednima i drugima. Promovirao bi bosansko kulturno naslijeđe i pomogao svima da se bolje osjećaju', zaključuje Adela Sajdel.

Chicago je nakon New Yorka i Los Angelesa treći najveći grad Sjedinjenih Američkih Država. Prema procjeni iz 2006. godine imao je 2.833.321 stanovnika. Njegovo metropolitansko područje ("područje utjecaja") obično se naziva Chicagoland, a obuhvaća osam okruga i nastanjuje oko 10 miliona stanovnika.

Grad se nalazi u saveznoj državi Illinois, na zapadnoj obali jezera Michigan, a ujedno je i sjedište okruga Cook. Kad se ubroje sva prigradska naselja i obližnji velegrad Milwaukee, Chicago se može smatrati i središtem megalopolisa.