Havijer Solana
0

'Bh. vlasti su sposobne preuzeti odgovornost'

SRNA
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana izjavio je u intervjuu Novinskoj agenciji Republike Srpske (SRNA) da su vlasti BiH sposobne da preduzmu odgovornost za poštivanje Dejtonskog sporazuma i napredak zemlje prema EU.

"U fazi u kojoj se BiH nalazi danas mislim da su vlasti sposobne da preuzmu odgovornost za poštivanje Dejtonskog sporazuma i napredak zemlje prema EU", rekao je Solana, odgovarajući na pitanje da li je korištenje bonskim ovlaštenjima nanijelo više štete ili koristi BiH do sada i da li će nastavak ove prakse doprinijeti ili odgoditi brži napredak BiH prema EU.

Prema njegovim riječima, što manje međunarodna zajednica mora da interveniše to je bolje za BiH. 

"Lideri BiH su bili ti koji su donijeli odluke o usvajanju zakona i propisa u vezi sa reformom policije, reformom poreskog sistema, reformama sektora odbrane i obavještajnog rada", rekao je Solana i ocijenio da su to bile teške odluke koje su domaći političari donijeli i proveli.

On je izrazio nadu da će BiH što je prije moguće ispuniti uslove za tranziciju Kancelarije visokog predstavnika /OHR/ u  Kancelariju specijalnog predstavnika EU /EUSR/.

"Do ove tranzicije će doći čim lideri BiH provedu pet ciljeva i dva uslova koje je utvrdio Savjet za provođenje mira. Nadam se da će se to ubrzo postići. Usvajanje ustavnog amandmana o statusu Brčkog je bio veliki korak i ja ga pozdravljam. Sada lideri moraju riješiti pitanje državne imovine", rekao je Solana.

On je istakao da lideri u BiH treba da iskoriste priliku i postave BiH čvrsto na put ka Evropi. 
"Njihova je odgovornost da stvore pozitivnu političku atmosferu, stabilnost te imaju vodeću ulogu u postizanju daljih koraka na ispunjavanju evropskog programa", rekao je Solana.

On je ocijenio da je evropska perspektiva do sada imala manje istaknuto mjesto u političkoj debati u BiH, nego u drugim zemljama u regionu, ali da se to sada mijenja.

"Mislim da evropski program predstavlja izvanrednu mogućnost da politički lideri nastupe zajedno i svoje ranije razlike ostave po strani", rekao je Solana. 

On je dodao da to traži naporan rad i teške kompromise svih strana, izrazivši uvjerenje da će građani BiH uživati koristi od toga i da će dati podršku liderima koji preuzmu ovu odgovornost. 

"Istina je da je politička struktura BiH složenija od strukture njenih susjeda, ali to treba biti razlog da se ozbiljno shvati rad na reformi Ustava i da se u BiH napravi modernija i efikasnija politička struktura koja može pomiriti ljude u BiH, a zemlju dovesti u EU", istakao je visoki predstavnik EU. 

On je naglasio da međunarodna zajednica želi da BiH ispuni uslove za zatvaranje OHR-a što je prije moguće i da je vrijeme da se to i dogodi.
"Međutim, tranzicija neće značiti manji angažaman za EU. Što se BiH više približava EU, više će Unija biti prisutna i aktivna u BiH", istakao je Solana.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost je rekao da je BiH u centru Evrope i izrazio nadu da će  postati članica Unije.

Na pitanje da li će novi visoki predstavnik u BiH raditi na implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma ili će se fokusirati na tranziciju OHR-a u Kancelariju specijalnog predstavnika EU, Solana je rekao da mandat visokog predstavnika nije promijenjen.

"Ono što se promijenilo, međutim, je BiH i okolnosti u kojima visoki predstavnik obavlja svoj mandat. BiH je prošla dug put od ratom razdirane zemlje do zemlje koja je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU",  rekao je Solana. 

Ocjenjujući da je apsolutno potrebno da BiH uspostavi dobre odnose sa Hrvatskom i Srbijom, Solana je rekao da je regionalna saradnja jedno od temeljnih načela EU.
"Ako ne možete sarađivati sa svojim susjedima kako ćete onda moći sarađivati sa drugim zemljama u EU? Svi dijelite isti cilj, a to je članstvo u EU", rekao je Solana.

On je dodao da se svaka zemlja nalazi u drugačijoj fazi procesa integracije u EU i da je važno da razmjenjuju znanja i iskustva i da podržavaju jedna drugu na tom putu. 

"Sve prepirke je moguće prevazići i politički lideri trebaju postaviti osnov za svoje platforme na ličnostima, a ne razlikama među svojim zemljama", rekao je Solana.