Ambasada BiH u Egiptu
0

Bh. državljanka s djecom evakuirana iz Gaze

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Ambasada Bosne i Hercegovine u Kairu je u utorak 20. januara 2009. godine izvjestila Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da je bh. državljanka Munira Abu Hagag, sa svoje troje djece, uspješno evakuirana iz pojasa Gaze na egipatski teritorij.

Gospođu Hagag su jutros, oko 11:30, na graničnom prijelazu Rafah između Egipta i teritorije palestinske samouprave u pojasu Gaze, prihvatili ambasador BiH u Arapskoj Republici Egipat i djelatnici Ambasade sa svim potrebnim dokumentima za ulazak na teritoriju Egipta.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj je u telefonskom razgovoru sa gospođom Hagag izrazio zadovoljstvo uspješno realiziranom evakuacijom i ukratko pojasnio predstojeće aktivnosti i pomoć koju MVP BiH može ponuditi po pitanju transporta porodice Hagag u BiH.

Djelatnici Ambasade su odmah po dolasku gospođe Hagag i njene djece provjerili njihovo zdravstveno stanje i izvijestili da su zdravi i da se osjećaju dobro. Bh. državljani su trenutno na putu prema Kairu, odakle će prvim letom u pratnji djelatnika Ambasade, krenuti prema Bosni i Hercegovini.

Iako je danas, također, bila planirana evakuacija stranih državljana preko prelaza Erez, do izmještanja druge bh. državljanke i njeno četvero djece iz pojasa Gaze nije došlo jer je ona danas obavijestila Ambasadu BiH u Tel Avivu da je odustala od evakuacije.