Svijet
0

Bez žrtava u zemljotresu na Havajima

FENA
Dva snažna zemljotresa, praćena sa dvadesetak manjih, prisilila su vlasti američkog arhipelaga Havaji da rano u ponedjeljak ujutro proglase vanredno stanje, mada u zemljotresima nije bilo ljudskih žrtava.

Prvi udar snage 6,5 stepeni Richterove skale protresao je Havaje u nedjelju ujutro, prouzrokujući brojna kližišta koja su blokirala glavne puteve, a potres je izazvao i materijalnu štetu te zaustavio rad u tamošnjim rafinerijama nafte.

Glavna saobraćajnica na Velikom otoku je blokirana kližištima, a nekoliko ljudi ostalo je satima zaglavljeno u liftovima na otoku Oahu.

Epicentar zemljotresa nalazio se oko 20 kilometara od gradića Kaloa Kona, na Velikom otoku, a poslije prvog zemljotresa uslijedilo je još nekoliko manjih od kojih je najsnažniji imao snagu 5,8 stepeni Richterove skale, prenose agencije.

Prema predviđanjima stručnjaka, zemljotres je uzrokovao štetu na čak 170 mostova na Velikom otoku, zbog čega se federalne vlasti uputile ekipu od pedesetak stručnjaka na Havaje kako bi procijenili štetu.

Američki mediji podsjećaju da su zemljotresi veoma rijetki u ovom dijelu svijeta, ali da je posljednji pogodio Havaje prije nešto više od 20 godina, kada je potres snage 6,7 stepeni Richterove skale nanio značajnu materijalnu štetu.

Najsnažniji ikad zabilježeni zemljotres na Havajima zbio se 1868. godine, kada je potres jačine 7,9 stepeni Richterove skale usmrtio 77 osoba.