Svijet
0

Bez ustava nema daljnjeg proširenja EU-a

FENA
Bez novog ustavnog temelja, odnosno rješavanja trenutne ustavne krize, neće biti daljnjeg proširenja Europske unije (EU), izjavio je u srijedu predsjednik njemačkog Bundestaga Norbert Lammert nakon razgovora s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom.

"Bez obnovljenog temelja suradnje nema proširenja. S tim su se složili i šefovi država i vlada na summitu u Berlinu u ožujku. To je odluka Europskog parlamenta...i čudno je da se stav Europskog parlamenta u pojedinim državama ne uzima dovoljno na znanje", odgovorio je Lammert na pitanje novinara da li se njegov stav izrečen prije nekoliko dana, osim na Tursku i Ukrajinu, odnosi i na Hrvatsku.

Govoreći o odluci Europskog parlamenta pojasnio da je ta "povezanost već nekoliko puta čvrsto ustanovljena", a na tvrdnju novinara da se njegov slovački kolega Pavol Paška protivi takvom stavu glede Hrvatske, Lemmert je kazao da to nije rekao u njegovoj nazočnosti. Njih dvojica razgovarala su u Berlinu 28. ožujka.

Iako je poručio da su on "osobno i cijela Njemačka zainteresirani za ulazak Hrvatske u Europsku uniju", Lammert je odlučno ustvrdio da su za to potrebne "određene pretpostavke".

"Taj cilj ne možemo ostvariti razmjenom prijateljskih izjava o namjeri već stvaranjem određenih pretpostavki. Zajednica za sada nema te pretpostavke i ne može djelovati. Zajednica koja nije sposobna djelovati ne može se ni širiti. I točka!", rekao je Lammert.

Šef njemačkog parlamenta je izrazio nadu da će se rješenje za postojeće poteškoće pronaći na summitu EU-a u Bruxellesu 21. i 22. lipnja ali je ocijenio da će za to "trebati puno dobro volje svih strana".