Manmohan Singh
0

Bez rješenja Mumbaija, nema nastavka pregovora

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Mirovni pregovori sa Pakistanom ne mogu da budu nastavljeni dok počinioci terorističkih napada u Mumbaiju ne budu privedeni pravdi, izjavio je danas indijski premijer Manmohan Singh.

"Sveobuhvatni dijalog ne može da počne ukoliko i dok se na pravi način ne utvrde vođe terorista koji su protresli Mumbai i počinioci ovih užasnih zločina ne odgovaraju", rekao je Singh na konferenciji za novinare poslije razgovora sa pakistanskim premijerom Yusufom Raza Gillanijem.

Prethodno su dvojica premijera izdali zajedničko saopćenje u kome su se složili da je dijalog jedini put naprijed kada je riječ o odnosima dva susjeda i potvrdili riješenost da zajednički sarađuju u borbi protiv terorizma.

Izjava Singha, prema ocjeni Reutersa, ruši nade Islamabada o obnovi petogodišnjeg "svobuhvatnog dijaloga" o svim sporovima između dvije države.

Današnji razgovori treći su sastanak na najvišem nivou dva susjeda poslije terorističkih napada u Mumbaiju u novembru, za koji su indijski zvaničnici optužili pakistanske ekstremiste koji su, prema njihovim tvrdnjama, imali pomoć pakistanskih obavještajnih službi.

Pakistan je demantirao bilo kakvu umiješanost državnih službi i saopćio da će krivično goniti ekstremiste osumnjičene za umiješanost u napade, u kojima je poginulo 166 ljudi.

Dvojica premijera su u saopćenju obavezali da će sarađivati u borbi protiv terorizma, ocjenjujući ga kao "glavnu prijetnju po obje države".