Robert Gates
0

Bez povlačenja iz Afganistana u bliskoj budućnosti

FENA
Američki ministar odbrane Robert Gates izjavio je u utorak kako je prerano za određivanje roka za konačno povlačenje međunarodnih snaga iz Afganistana.

"Svi bi željeli imati situaciju u kojoj je naša misija u Afganistanu dovršena a mi možemo dovesti snage kući. Ja ne vidim da će se to događati u bliskoj budućnosti", rekao je Gates na zajedničkoj konferenciji za tisak s francuskim ministrom obrane Herveom Morinom u Pentagonu.

"Mislim da je nemoguće odrediti datum kada ćete moći reći da se sve jedinice povlače", dodao je.

Ministar odbrane je kazao da je u toku revizija strategije kako bi se utvrdili ciljevi američke misije u Afganistanu, te utvrdila mjerila za napredovanje prema tim ciljevima.

"Mislim da ćemo imati puno bolju ideju o daljnjim koracima, barem za SAD, kad se ta revizija dovrši", rekao je Gates.

U Afganistanu se nalazi oko 38.000 američkih vojnika a predsjednik Barack Obama odobrio je upućivanje još 17.000, kako bi se uoči očekivane talibanske proljetne ofenzive pojačale američke snage.

Morin je rekao kako Francuska dijeli isto stajalište te da bi strategija s jasno određenim ciljevima pokazala da međunarodne snage nemaju namjeru ostati "zauvijek".

"Ostat ćemo toliko dugo koliko je potrebno. Kao što je rekao predsjednik Republike (Nicolas Sarkozy), mi ne želimo ostati zauvijek", rekao je on.

Francuska u Afganistanu ima više od 3.000 vojnika.