Svijet
0

Bez pomaka u razgovorima egipatske vlade i opozicije

FENA
Hosni Mubarak
Hosni Mubarak
Za sada nema znakova pomaka u razgovorima egipatske vlade s opozicijom, dok se egipatska prijestolnica Kairo pokušava vratiti normalnom životu nakon nereda koji su trajali skoro dvije sedmice.

Predstavnici opozicije razgovarali su proteklog vikenda s dužnosnicima vlade, ali kako tvrde, nije postignut veliki napredak, jer vlada nije spremna ispuniti njihov zahtjev za provođenje reforme cjelokupnog političkog sistema

Opozicija tvrdi da obećanja vlade predstavljaju samo dobre namjere, ali da ne obuhvataju nikakve konkretne promjene, javile su agencije.

Banke u Egiptu u ponedjeljak ponovo rade, a na kairske ulice su se vratile saobraćajne gužve, po kojima je ovaj grad s 18 miliona stanovnika poznat, dok tenkovi na ulicama, barikade i noćne straže, koje su građani sami organizirali, podsjećaju na to da kriza nije završena.

Za to vrijeme hiljade demonstranata već 14. dan traže odlazak predsjednika Hosnija Mubaraka s vlasti. On, međutim, odbija da to učini prije izbora koji treba da budu održani u septembru.

Demonstranti na glavnom kairskom trgu Tahriru, koji su tamo postavili šatore, poručuju da će ostati tu sve dok Mubarak ne ode, a vojska je u ponedjeljak rano ujutro pokušala da ih potisne na još manji prostor.

Vlada će u ponedjeljak održati prvi sastanak otkad je Mubarak 28. januara izvršio njenu rekonstrukciju, u pokušaju da umiri demonstrante, ljute zbog dugogodišnje korupcije, teške ekonomske situacije i političke represije, navele su agencije.