Svijet
104

Bez napada 40 godina: Aerodrom u Tel Avivu je glavna meta terorista, ali je najsigurniji na svijetu

Klix.ba
Dok na svim evropskim aerodromima putnici budu kontrolirani i nekoliko puta do svog izlaza za let, na aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu ne prolaze kroz brojne detektore, ne skidaju cipele i odjeću, na bacaju vodu u plastičnim bocama niti im se radi detaljan pregled prtljaga. S evropskog gledišta zvuči nesigurno, ali na ovom aerodromu se nije dogodio napad više od 40 godina.

Evropske zemlje zatražile su pomoć izraelskih eksperata nakon krvavih napada u Briselu.

"Evropljani i Amerikanci ulažu velike sume novca u visokotehnološke sigurnosne sisteme, ali oni se bore s već jučerašnjim ratom jer ne ulažu u ljudski faktor. Neko ko se fokusira na to da oduzme bocu vode staroj ženi nikada neće naći eksploziv", rekao je savjetnik za sigurnost na izraelskom aerodromu Shlomo Har-Noi.

Aerodrom Ben Gurion poznat je kao najsigurniji međunarodni aerodrom. Osiguran je radarom, snagama sigurnosti, kamerama i automatskim skenerom registarskih oznaka vozila koji provjerava svako vozilo koje uđe na njihovo područje. Imaju službenike u uniformi i u civilu koji nadgledaju sve do terminala. Postoje i skrivene kamere koje omogućavaju dodatni nadzor. A u avionima osoblje postavlja posebna pitanja putnicima kojim otkrivaju osobnost i njihove namjere.

"Napad u Briselu je pokazao ozbiljnu rupu u sigurnosti belgijskih agencija i službi. Da su trojica napadača prišla aerodromu u Tel Avivu bili bi zaustavljeni kada su im vozila ulazila u Ben Gruion područje, a to je 11 kilometara prije terminalne zgrade", rekao je Pini Schiff, bivši direktor sigurnosti izraelskog aerodroma.

Izraelski stručnjaci savjetuju da se, umjesto što vrše brojne fizičke provjere, osoblje fokusira na pitanja za koja su ih obučili psiholozi kako bi otkrili namjere putnika. Dok će na američkim ili evropskim aerodromima službenik gledati u monitor i tražiti skriveno oružje ili eksploziv, u Tel Avivu će vas gledati u oči i postavljati pitanja koja su psiholozi dizajnirali kako bi izazvali reakciju kod terorista. Teroristi se u pravilu ne boje smrti, ali se boje biti uhvaćeni. Teško je nositi bombu sa sobom i ostati miran, a ispitivači na Ben Gurionu reagiraju na znakove nervoze. Ukoliko im budu sumnjivi idu na intervju.

"Kako vam se zovu majčini rođaci?", "Gdje ste išli u školu?", "Kada ste posjetili Maroko?", "Jeste li s nekim razgovarali dok ste bili tamo?" samo su neka od sličnih pitanja koja postavljaju. Također, znaju provjeravati i emailove te račune na društvenim mrežama putnika ukoliko je neko baš sumnjiv.

Prošle godine kroz aerodrom Ben Gurion prošlo je 16,3 miliona putnika. Dnevno imaju između 50 i 70 incidenata koje putnici uopće ne osjete i ne vide, niti mediji znaju za njih. Posljednji napad na ovom aerodromu dogodio se prije više od 40 godina kada su pripadnici japanske Crvene armije, pristigli iz Rima, mitraljezima i bombama napali druge putnike u prostoru za dolaske. Bitan podatak je da niti jedan avion koji je poletio s Ben Guriona nije bio nikada otet niti raznesen.