Svijet
0

Bez dogovora u G-8 o zoni zabrane letova nad Libijom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministri Grupe osam (G-8) vodećih svjetskih ekonomija u ponedjeljak se nisu približili dogovoru o uvođenju zone zabrane letova nad Libijom, prvog dana sastanka šefova diplomacija u Parizu.

Šef talijanske diplomacije Franco Frattini rekao je da su se ministri složili da što je prije moguće, još ove sedmice, treba ponovo otvoriti raspravu u Vijeću sigurnosti UN-a o daljnjim mjerama u Libiji, dok je ministar vanjskih poslova Njemačke Guido Westerwelle izjavio da je njegova zemlja i dalje skeptična prema ideji uvođenja zone zabrane letova u libijskom zračnom prostoru.

Frattini je dodao i da bi se diskusija mogla odnositi i na pitanje zone zabrane letova za koju se zalažu Francuska i Velika Britanija, a koju Rusija i Njemačka oklijevaju odobriti.

Uzdržanost Njemačke prema ovom prijedlogu ponovio je u ponedjeljak šef diplomacije te zemlje Guido Westerwelle.

"Njemačka je i dalje skeptična prema ideji o uvođenju zone zabrane letova nad Libijom, ali ovo pitanje trebalo bi hitno biti razmotreno u Vijeću sigurnosti UN-a", naglasio je Westerwelle.

On je rekao i da zona zabrane letova može izazvati vojnu intervenciju, a da Njemačka ne želi biti uvučena u rat, prenosi Reuters.

Tokom sastanka u Parizu Francuska je predložila da se sljedećeg mjeseca sastanu i ministri gospodarstva i energetike Grupe 20 (G-20) kako bi raspravljali o utjecaju tragičnog potresa i cunamija u Japanu na svjetsku ekonomiju, rekao je Frattini.

Dvodnevni sastanak G-8, na kojem ministri vanjskih poslova pokušavaju dogovoriti kakvu akciju treba poduzeti u Libiji kako bi se ubrzalo donošenje odluke u Vijeću sigurnosti UN-a o tome treba li uvesti zonu zabrane letova nad tom zemljom, završava se u utorak.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova, aktualni predsjedavajući G-8, saopćilo je ranije da će Libija biti prioritetna tema na dvodnevnom sastanku osam ekonomski najrazvijenijih zemalja svijeta – SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Rusije.