Svijet
153

Bez dogovora svih muslimana zabranjuje se osnivanje halifata

Anadolija
Islamski učenjaci iz zemalja diljem svijeta objavili su deklaraciju u kojoj je navedeno da nije dozvoljeno proglašavati halifat bez dogovora cijelog islamskog svijeta.

Naime, 126 islamskih učenjaka je objavilo deklaraciju u kojoj se obraćaju lideru terorističke organizacije IDIL Ebubekir al-Bagdadi.

“Bez saveza islamskih zemalja nije dozvoljeno proglašavanje halifata”, navodi se u deklaraciji.

Jordanski islamski učenjak Ali el-Halebi, jedan od potpisnika deklaracije, za AA je istakao da se u deklaraciji spominju osnovna prava među muslimanima kao i da je cilj deklaracije da militanti IDIL-a odustanu od svojih aktivnosti.

Deklaraciji je potpisalo 126 islamskih učenjaka iz Saudijske Arabije, Jordana, Palestine, Egipta, Tunisa, Iraka, Sudana, Jemena, Turske, Velike Britanije, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Švedske, Bosne i Hercegovine, Italije, Belgije, Bugarske, Argentine, Kanade, Indije, Kine, Malezije, Indonezije i Nigerije.

U deklaraciji se navodi da je u islamu strogo zabranjeno ubijanje nevinih osoba koje nisu umiješane u sukobe.

"U islamu je zabranjeno ubijati nevine osobe, ambasadore i novinare. Također je zabranjeno loše se ophoditi prema pripadnicima kršćanske i drugih vjera dok je zabranjeno provoditi ropstvo koje je ukinuto sporazumom. Isto tako, islamska vjera zabranjuje prisilno uvođenje u vjeru kao i kršenje prava žena i djece. Na kraju, bez dogovora svih muslimana zabranjeno je proglašavanje halifata”, piše u deklaraciji.

Teroristička organizacija IDIL tokom prethodnih nekoliko mjeseci zauzela je nekoliko gradova u Iraku i Siriji gdje provodi nasilje, posebno protiv pripadnika manjinskih skupina.

Inače, IDIL je 29. juna saopćio da osniva halifat, a na čelo te države imenovali su svoga čelnika Abu-Bakra Al-Baghdadija.

Islamski učenjaci smatraju da je takva odluka štetna za islam i za muslimane jer je, kako kažu, vrlo pogrešno povezivati riječ halifat sa ekstremnom grupom.

Pojam halifat (arapski: hilifa) potječe od arapske riječi halifa, što znači nasljednik. To je bio naslov koji je, nakon poslanika Muhameda, pripadao onim izabranim pripadnicima zajednice muslimana koji su stali na njezino čelo kao vjerski i svjetovni poglavari. Prema nazivu za poglavara nastao je i naziv za državnu zajednicu, piše Anadolu Agency.