Svijet
0

Bez dogovora o Ukrajini u Vijeću sigurnosti UN-a

Klix.ba
Vijeće sigurnosti UN-a završilo je večeras vanrednu sjednicu bez dogovora o rješenju rastuće ukrajinske krize, dok je ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin pozvao na obustavu nasilja u jugoistočnim regionima Ukrajine.

Vanredna sednica Vijeća sigurnosti UN-a zbog eskalcije krize u Ukrajini sazvana je jer je to prethodno tražila Rusija.

Sastanak Vijeća sigurnosti završen je bez dogovora o konkretnoj akciji, a na pitanje predsjedavajućeg ovog mjeseca južnokorejskog ambasadora Oh Juna da li Rusija predlaže neku vrstu saopštenja Vijeća u kojem bi se pozvalo na okončanje nasilja, Čurkin je odgovorio "da bi bilo dobro kada bi svi zajedno izdali saopštenje", prenosi AP.

Nakon sastanka, britanski ambasador u UN Mark Lyall Grant rekao je novinarima da bi bilo kakav nacrt saopštenja koji bi mogla da ponudi Rusija morao da "nedvosmisleno osudi" nasilje kao i da pojača posvećenost Ženevskom sporazumu.

Prethodno je na sjednici Vijeća Čurkin rekao da su vlasti u Kijevu uništile posljednju nadu u realizaciju sporazuma iz Ženeve od 17. aprila o rješenju ukrajinske krize.

"Režim u Kijevu, ohrabren zapadnim sponzorima, pribjegao je masivnoj upotrebi vojne sile i na taj način doslovno ubio posljednju nadu u ostvarenje Ženevskog sporazuma", rekao je Čurkin.

"Oni koji su dali i izvršili kriminalna naređenja o otpočinjanju krvoprolića snosit će punu odgovornost pred ukrajinskim narodom", naglasio je on i upozorio protiv bilo kakvog vanjskog miješanja u razvoj događaja u Ukrajini.

Britanski ambasador u UN Mark Lyall Grant pozvao je nakon toga Rusiju da se "uzdrži od zapaljive retorike i propagande i da se posveti deeskalaciji opasne situacije".

On je dodao da "mirni aktivisti" kako ih Rusija naziva, nemaju sredstva da sruše ukrajinske helikoptere, prenio je AFP.

Vijeće sigurnosti do sada nije uspjelo da se dogovori oko bilo kakve akcije povodom Ukrajine, pošto Rusija ima pravo veta kao stalni član, podsjeća AP.