Samit NATO
0

Bez dogovora o novom generalnom sekretaru

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
NATO nije uspio da postigne dogovor o novom generalnom sekretaru Alijanse, zbog primjedbi Turske na račun kandidata danskog premijera Andersa Foga Rasmusena.

Portparol NATO-a Džejms Apaturaj potvrdio je da će rasprava o novom generalnom sekretaru Atlantskog saveza biti nastavljena danas, drugog dana samita alijanse.

Rasmusen je dobio podršku vodećih evropskih sila i SAD u nastojanju da postane nasljednik Holanđanina Jap de Hop Shefera na mjestu generalnog sekretara NATO.

Turski premijer Tajip Erdoan juče je kritikovao Rasmusena zbog načina na koji je reagovao na objavljivanje karikatura proroka Muhameda u danskim novinama 2006.godine i rekao da bi NATO trebalo da nađe neku drugu ličnost.

"Zauzeo sam negativan stav o Rasmusenovoj kandidaturi", rekao je Erdoan.

Njemački mediji javljaju da su američki predsjednik Barack Obama, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy bezuspješno pokušavali da promjene stav Turske.

Apaturaj je naveo da su vođe NATO-a prvog dana zasjedanja u Strazburu i Baden Badenu podrobno razgovarali o budućem strateškom konceptu NATO-a koji treba da bude utemeljen na kolektivnoj odbrani i bezbjednosti.

Porptarol NATO-a rekao je da je raspravljano da kolektivna bezbjednost i dalje bude zasnovana na članu 5. povelje NATO-a, prema kojem se napad na jednu članicu NATO-a smatra napadom na sve članice, koje mogu da preduzmu neophodne akcije uključujući upotrebu oružanih sredstava.

Apaturaj je rekao da su svi lideri NATO istakli rješenost da se unaprijede odnosi s Rusijom.

Rusija je veliki evropski partner s kojim NATO treba i želi da sarađuje na obostranu korist, bio je, kako je rekao Apaturaj, stav svih šefova država NATO.

Prema njegovim riječima, NATO će s Rusijom razgovarati i o onome oko čega nama saglasnosti, a to su, prije svega, načelo da u 21. veku ne može biti sfere uticaja, kao i da se mora poštovati slobodna volje Gruzije da određuje sopstvenu budućnost.

Samit, povodom 60 godina postojanja NATO, koji se prvi put održava u dvije zemlje Njemačkoj i Francuskoj, što se tumači simbolom jedinstva i zajedništva, nastavlja rad danas u Strazburu.

Šefovi država ili vlada 28 NATO zemalja će, kako se očekuje, raspravljati o budućnosti saveza, ali i sutuaciji na Balkanu i Avganistanu, odnosima s Rusijom i drugim temama.

U Baden-Badenu je sinoć bilo mirno i, prema izvještajima medija, velike demonstracije su izostale.

Na ulicama grada se okupilo svega nekoliko stotina ljudi kojij su nosili i parole s natipisima "60 godina NATO, 60 godina rat" i "Ne-NATO".