Poljska
0

Bez dogovora o klimatskim promjenama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski predsjednik i predsjedavajući EU Nicolas Sarkozy - koji je razgovarao sa istočnoevropskim članicama Unije u Poljskoj, u pokušaju da izdjeluje dogovor o ambicioznom planu o smanjenu emisije gasova koji dovode do klimatskih promjena - rekao je da je postignut izvjestan napredak, ali ne i dogovor.

Zemlje poput Poljske i Češke, koje se oslanjanju na ugalj kao glavni energent, suprotstavljaju se planu o drastičnom smanjenju emsije karbon dioksida, tvrdeći da ih to stavlja u neravnopravan položaj.

Ovaj plan također ne uzima u obzir činjenicu da građani tih zemalja imaju manje prihode od zapadnoevropskih susjeda, tvrde istočnoevropski političari.

Planom EU je predviđeno da se ispuštanje gasova koji dovode do efekta staklene bašte smanji za 20 posto do 2020. godine.

Nakon razgovora, poljski premijer Donald Tusk upozorio je za odgovarajući kompromis potrebno još mnogo rada. Poljska je ranije zaprijetila da će uložiti veto na ovaj plan. Sastanak francuskog predsjednika sa liderima devet istočno-evropskih zemalja u Gdanjsku održavao se u isto vrijeme kad i klimatski pregovori UN u Poznanu.

Iako su razgovori u Gdanjsku u direktnoj vezi sa skupom u Poznanu, smatra se da su oni od ključne važnosti za održanje kredibiliteta evropskog rukovodstva kad je riječ o klimatskim promjenama, prenio je BBC.

Novi globalni klimatski pakt, koji će zamijeniti Protokol iz Kjota iz 1997, trebalo bi da bude potpisan u Kopenhagenu za godinu dana.

EU je rekla svijetu da će, ako globalni sporazum bude postignut, ona sama smanjiti svoje emisije za 30 posto.