Svijet
0

Bez animoziteta između Pariza i Berlina

SRNA
Angela Merkel i Francois Hollande
Angela Merkel i Francois Hollande
Francuski predsjednik Francois Hollande negirao je da je zamrzao saradnju s njemačkim kancelarom Angelom Merkel dok se ne završe opći izbori u septembru u Njemačkoj, piše njemački nedjeljnik "Spiegel".

"Ne postoji nikakav lični animozitet između Merkel i mene", istakao je Hollande u razgovoru sa ministrom vanjskih poslova Luksemburga Jeanom Asselbotnom u Jelisejskoj palati, piše list.

Hollande je pohvalio Merkel kao "veoma prijatnog sagovornika", ali je zatražio od Njemačke da Francuskoj pruži više vremena da primijeni neophodne strukturalne reforme.

Francuski predsjednik se tokom razgovora u petak osvrnuo na saradnju sa Merkel nakon teksta objavljenog u prethodnom izdanju ovog njemačkog nedjeljnika.

U tom tekstu je citiran jedan od Merkelovih savjetnika koji je rekao da ima utisak da vlasti u Parizu nisu zainteresovane za dogovor sa vlastima u Berlinu o osnovnim pitanjima, prije izbora 22. septembra.

Proteklih nekoliko sedmica vidiljive su "pukotine" u odnosima dvije države u vezi sa rješavanjem evropske dužničke krize.

Dok je Merkel zagriženi pristalica strogih mjera štednje, Pariz snažno zagovara veću državnu potrošnju vlade, čime bi se na neki način podstakla privreda u Francuskoj, ali i drugim zemljama Evrope.

Francuski predsjednik je, također, pod velikim pritiskom svoje vladajuće Socijalističke partije da se odupre programu štednje za Evropu, čiji je autor Merkel.

Francuska je u posljednje vrijeme meta kritika njemačkih medija zbog svoje ekonomske politike.

"Vlada predsjednika Hollandea vodi do te mjere katastrofalnu ekonomsku politiku, da Francuska više nije na našem nivou", rekao je da njemački političar Reiner Bruderle, parlamentarni lider Slobodnih demokrata, piše "Bild".