Izvještaj humanitarnih agencija
8

Bespilotne letjelice traumatiziraju pakistanske civile

Klix.ba
Prema izvještajima humanitarnih organizacija, napadi bespilotnih letjelica CIA-e, čija su meta militanti na sjeverozapadu Pakistana, terorišu civile 24 sata dnevno.

Česte žrtve su i spasioci koji dođu u ispomoć povrijeđenim, jer se letjelice obično vraćaju i napadaju ponovo.

Prema izvještajima Vlade SAD-a, bespilotne letjelice su ubile stotine militanata u Jemenu, Afganistanu i Pakistanu. Predsjednik Barack Obama je izjavio da su mete ovih napada na listi aktivnih terorista. U napadima u Pakistanu su ubijeni viši talibanski zvaničnici te vođe Al-Kaide.

Međutim, broj civilnih žrtava u ovim napadima nije poznat, jer strani mediji nemaju pristup plemenskim područjima u blizini granice sa Afganistanom.

U jednom od najtežih napada, koji se desio u Datta Khelu, u Sjevernom Vaziristanu, u martu 2011. godine, kada su bespilotne letjelice napale automobil u kojem su se nalazila četiri militanta, poginulo je više od 40 osoba, među kojima i plemenski starješine i lokalni trgovci.

Zbog tog napada je Navi Pillay, visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava, dovela u pitanje legalnost ovakvih napada koji su van vojnog lanca komande, prenosi BBC.

Najkontroverzniji aspekt napada bespilotnim letjelicama je činjenica da tim napadima ne koordinira američka vojska, već Centralna obavještajna služba (CIA). Osim toga, Pakistan nije u zoni oružanih sukoba.

Izvještaji Univerziteta Stanford i Univerziteta u New Yorku, koje je naručila organizacija za ljudska prava Reprive, pokazuju da bespilotne letjelice često napadaju istu metu dva puta i to tek kada spasioci stignu na mjesto događaja. Izvještaji također pokazuju da mnogi roditelji svoju djecu ispisuju iz škole zbog straha od napada bespilotnim letjelicama. Ljudi izbjegavaju svaku vrstu okupljanja, pa čak i sahrane, zbog straha od napada.