Kontroverzna akcija SAD-a
0

Bespilotna letjelica ubila četiri osobe u Pakistanu

SRNA
Američka bespilotna letjelica ubila je danas u vazdušnom udaru četvoricu osumnjičenih militanata u pakistanskom plemenskom regionu Sjeverni Vaziristan, na granici sa Afganistanom.

Kontroverzna akcija povremenih vazdušnih udara veoma je nepopularna u Pakistanu, jer se smatra kršenjem suvereniteta ove zemlje koje dovodi do velikih civilnih žrtava.

Pakistanska parlamentarna komisija nedavno je zatražila da ovakve akcije budu prekinute na pakistanskoj teritoriji u okviru preispitivanja odnosa sa Washingtonom. SAD nisu nagovijestile spremnost da odustanu od ovakvih napada.

Letjelica kojom se upravlja daljinskim komandama pogodila je napuštenu školsku zgradu koju su militanti koristili u Miranšahu, glavnom gradu Sjevernog Vaziristana, izjavili su očevici i zvaničnici. Ranjena su trojica militanata.

Neimenovani bezbjednosni zvaničnik izjavio je da se na osnovu presretnutog telefonskog razgovora među militantima može zaključiti da su svi nastradali Arapi.

Mještani kažu da je u zgradi boravilo više od 20 militanata u trenutku napada.

U novembru prošle godine desio se incident koji je teško narušio odnose Pakistana i SAD. Tada su američki helikopteri iz Afganistana navodno greškom izvršili napad na granični punkt pakistanske vojske i ubili 24 vojnika.