Priče iz života koje vrijedi čuti
24

FOTO / Beskućnica kao turistički vodič otkriva tamnu stranu Londona

Klix.ba
Viv - beskućnica kao turistički vodič (Foto: AFP)
Viv - beskućnica kao turistički vodič (Foto: AFP)
Mnogi stanovnici Londona zarađuju za život pokazujući turistima znamenitosti svog grada, ali je Viv specifičan turistički vodič. Ova 56-godišnjakinja živi kao beskućnica, a posjetiocima rado pokazuje mjesta na kojima je nekad živjela.

"Ovdje sam provela dva mjeseca", govori turistima okupljenim u blizini mosta s kojeg se pruža divan pogled na zgradu parlamenta i Katedralu St. Paula. "Imala sam kućicu od drvenih paleta, novina i kartona".

Mršavog lica i bez nekoliko zuba, u bež jakni koju je pronašla na ulici, ova žena rodom iz Norveške gostima pokazuje britanski glavni grad viđen očima beskućnika i govori o svojim iskustvima.

Viv ne želi otkriti svoje prezime, a ture počinje u botaničkom vrtu Victoria Embankment Gardens u blizini rijeke Temze. Impozantna statua Edwarda Forstera iz 19. stoljeća gleda na uređeni vrt koji je četiri ljeta bio dom ove žene.

"Ono je bila moja klupa", govori Viv i pokazuje na mjesto gdje se okupila jedna porodica i jedu sednviče. "U parku ste veoma sigurni jer se on tokom noći zatvara. Niko vas ne može napasti".

Foto: AFP
Foto: AFP
Ispričala je i o slučaju kada su jednu ženu djeca pokušala zapaliti dok je spavala.

Jedan od turista usudio se da upita Viv kako je postala beskućnica.

"Moj brak nije uspio. Ostavila sam djecu i odselila se", kaže ona, kao da je to nešto sasvim jednostavno i jasno.

Viv je bez doma od 1997. godine. Kad više nije mogla spavati kod rodbine i prijatelja, noći je počela provoditi u parkovima i pod mostovima. Kao turistički vodič u okviru projekta Unseen Tours (ture koje nikada niste vidjeli), koji je pokrenula mreža volontera Sock Mob, sedmično zaradi 30-ak eura, plus novac za prijevoz i telefonski račun.

"Malo je, ali vrijedi, ako ništa onda bar da bih se nečim bavila i skrenula pažnju sa svakodnevnice", poručuje ona.

Ljudi poput Viv pokazatelj su da i beskućnici imaju priču i anegdote koje vrijedi poslušati.