Italija
0

Berzanijeva koalicija lijevog centra pred osvajanjem većine glasova

FENA
Pier Luigi Bersani s porodicom (Foto: AFP)
Pier Luigi Bersani s porodicom (Foto: AFP)
Koalicija lijevog centra na putu je da osvoji većinu u Donjem domu italijanskog parlamenta, ali nema dovoljno glasova da osvoji većinu u Senatu, pokazali su izborni rezultati koje objavilo u utorak ujutro ministarstvo unutrašnjih poslova.

Na osnovu prebrojanih glasačkih listića s 99,9 posto glasačkih mjesta, Demokratska stranka Pier Luigija Bersanija i njegova ljevičarska koalicija osigurali su tjesnu pobjedu u Donjem domu s 29,55 poto osvojenih mjesta, sano 0,38 poto glasova više od alijanse desnog centra koju predvodi Silvio Berlusconi.

Bersanijeva koalicija osvojila je samo 121 mjesto Senatu koji broji 315 poslničkih mjesta, dok je Berlusconijeva koalicija osvojila 117 mjesta.

Sudeći po italijanskom izbornom zakonu, svakoj stranci ili koaliciji potrebno je da dobije 158 mjesta u Senatu kako bi osvojila većinu. Stranka koja osvoji najviše glasova, ali nedovoljno za formiranje većine u Senatu, dobit će dodatna mjesta na regionalnoj osnovi.

Stranka ili koalicija koji osvoje najviše glasova za donji dom parlamenta mogu formirati novu vladu. Premijeru je, međutim, potrebna podrška i donjeg doma i Senata jer oba doma parlamenta imaju iste ovlasti, što čini italijanski izborni sistem izuzetno složenim i komplikovanim.