Svijet
24

Bernie Sanders pobijedio Hillary Clinton u Washingtonu i na Aljasci

Klix.ba
Bernie Sanders (Foto: EPA)
Bernie Sanders (Foto: EPA)
Subota je ubjedljivo bila jedan od boljih dana za Bernia Sandersa jednog od kandidata demokrata za predsjedničku nominaciju. Sanders je tako jučer uspio pobijediti u Washingtonu i na Aljasci, no predizborna matematika još uvijek ide u korist Hillary Clinton.

Sanders, koji se nada predsjedničkoj nominaciji, nedavno je odnio i ubjedljive pobjede u Idahu i Utahu.

"Znali smo da će se stvari poboljšati kada krenemo prema zapadu", kazao je Sanders na slavljeničkom okupljanju u Madisonu pred oko osam hiljada ljudi.

On je dodao i kako očekuje da će pobjediti u Wisconsinu s obzirom na to da "ima put da pobjede".

Na drugoj strani njegova suparnica Hillary Clinton stekla je delegatsko vodstvo na jugu, a Sanders je u subotu izjavio kako je njegov tim znao da će u tim državama biti teško pobijediti. Istakao je da njegovi uspjesi leže u velikom odazivu mladih birača.

"Idemo pobijediti ovdje u Wisconsinu. Dakle, ne dopustite nikome da ima pravo reći da ne možemo osvojiti nominaciju ili pobijediti na izborima. Idemo raditi obje te stvari", rekao je Sanders.

Ipak uprkos velikim pobjedama Hillary Clinton ima znatnu prednost u broju osvojenih delegata koji će na stranačkoj konvenciji u julu odlučiti o kandidaturi za predsjednika.