Svijet
0

Bernard Kouchner u Libanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Šef francuske diplomatije Bernard Kouchner, koji se nalazi u Bejrutu prije posjete Damasku, izrazio je u ponedjeljak želju da vidi kako se smiruje klima u kojoj se u Libanu pripremaju opći izbori za juni 2009.

Posljednji izbori održani 2005. godine doveli su u parlament većinu antisirijskih poslanika, prvi put nakon 30 godina, po odlasku sirijskih trupa iz Libana.

Naredni izbori "se pripremaju u klimi za koju se nadam da će se smiriti, jer su protivnici vrlo jaki i još vrlo opasni u Libanu", izjavio je Kouchner za radio France Inter.

"Sada u Tripoliju ima vjerskih, šiitsko-sunitskih sukoba", naglasio je on.

Njegova posjeta Damasku prva je posjeta nekog člana francuske vlade otkako su zamrznuti kontakti na visokom nivou sa Sirijom, o čemu je odlučio bivši francuski predsjednik Jacques Chirac poslije ubistva bivšeg libanskog premijera Rafica Haririja u februaru 2005.

Na Siriju se upiralo prstom u vezi s ovim ubistvom, iako je ona demantirala svoju umiješanost.

Sirija i Liban su 13. augusta odučili da uspostave diplomatske odnose i prvi put razmijene ambasadore.

Odgovarajući na pitanje francuskog radija, Kouchner je također izjavio da vojna strategija u Afganistanu nije dovoljna, već kako je neophodno da odgovornost na terenu preuzmu Afganistanci.

"Vojna strategija, koja je bila neophodna u prvo vrijeme, nije više dovoljna", rekao je Kouchner te dodao kako je potrebna "afganizacija", odnosno da se što brže prenesu odgovornosti, sve odgovornosti na Afganistance".

Kouchner, kao i ministar odbrane Herve Morin, odgovaraće u utorak pred parlamentarnom komisijom povodom pogibije deset francuskih vojnika u Afganistanu prije sedmice dana, dok će pitanje francuskoga vojnog prisustva u toj zemlji biti razmatrano na sjednici Narodne skupštine 22. septembra.

Francuski šef diplomatije saopćio je uz ostalo da Evropska unija ne predviđa sankcije protiv Moskve zbog trupa u Gruziji, jer je s povlačenjem njihovoga najvećeg dijela "izbjegnuto najgore".

"Izbjegli smo najgore tako što smo postigli prekid vatre i povlačenje ogromnog dijela ruskih trupa" iz Gruzije, rekao je Kochner radiju France Inter odgovarajući na pitanja iz Bejruta, gde se nalazi u zvaničnoj poseti.

Francuska, koja predsjedava EU-om, sazvala je samit u Vijeću Evrope narednog ponedjeljka povodom situacije u Gruziji.

"Potrebno je riješiti stvari političkim sredstvima, za što treba vremena, jer je potres bio veliki", rekao je Kouchner.