The Wall Street Journal
0

Bernanke ostaje na čelu FED-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik američkih Federalnih rezervi (FED) Ben Bernanke, koji je predvodio najveće proširenje ovlasti centralne banke u njezinoj 95-godišnjoj povijesti kako bi se izbjegla druga Velika depresija, bit će imenovan u drugi mandat od predsjednika Baracka Obame, prema izjavi dužnosnika administracije koju prenosi Bloomberg.

Obama će svoju odluku saopćiti u utorak u Martha"s Vineyardu, u Massachusettsu, gdje se nalazi na ljetovanju s obitelji, rekao je taj dužnosnik tražeći da ostane neimenovan.

Imenovanje čelnika FED-a, kojem prvi četvorogodišnji mandat istječe 31. januara 2010., treba potvrditi Senat.

Bernanke (55), je srezao referentnu kamatnu stopu FED-a gotovo na nulu, ubacio hiljadu milijardi dolara (bilion) u bankarski sistem te vodio spašavanje banke Bear Stearns i osiguravateljskog diva American International Group (AIG).

On sada mora voditi najveće svjetsko gospodarstvo ponovo u rast i smanjiti nezaposlenost koja se približava stopi od 10 posto, te sužavati bilansu FED-a kako bi spriječio rast inflacije.

"On je ustvari učinio sve što je trebalo učiniti da se spriječi depresija, i sve što je trebalo učiniti da se spriječi inflacija", izjavio je za TV Bloomberg Frederic Mishkin, bivši guverner FED-a i Bernankeov suradnik u istraživanju, koji je sada profesor na sveučilištu Columbia.

Bernanke je kritiziran da nije prepoznao dolazak gospodarske krize i poduzeo mjere da ga spriječi. Zamjeren mu je prespor odgovor na urušavanje tržišta nekretnina, jednog od glavnih pokretača američkog gospodarstva, i nazivanje krize "obuzdanom" prije zaokreta u augustu 2007. i rezanja kamatnih stopa.

Wall Street snažno podržava imenovanje Bernankea u drugi mandat, što je potvrdila i prošlosedmična anketa The Wall Street Journala u kojoj je 47 ekonomista dalo svoj glas za drugi mandat guverneru.