Svijet
5

Berlusconi traži pomilovanje

SRNA
Silvio Berlsuconi (Foto: AFP)
Silvio Berlsuconi (Foto: AFP)
Bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi pozvao je danas predsjednika države da ga pomiluje nakon presude za poresku pronevjeru, istakavši da će njegovo istjerivanje iz parlamenta naredne sedmice biti jednako "državnom udaru".

Italijanski Senat će u srijedu glasati da li će 77-godišnji Berlusconi izgubiti svoje mjesto nakon što je u avgustu proglašen krivim za organizovanje složenog i nezakonitog sistema utaje poreza u aferi "Mediaset".

"Ljevica ne smije da misli da ćemo dozvoliti da se ovaj državni udar dogodi bez naše reakcije", rekao je Berluskoni na skupu podmlatka svoje partije "Forca Italija".

On je dodao da predsjednik ne bi trebalo da oklijeva ni trenutaka već treba da ukine tu sramnu presudu "društveno korisnog rada" i prije samog podnošenja zahtjeva.

Berlusconi je rekao da naredba da on "čisti toalete" u okviru društveno korisnog rada neće izvrgnuti ruglu samo njega, već i cijelu državu.

Italijanski kasacioni sud potvrdio je 1. augusta odluku suda u Milanu da Berlusconi bude osuđen na četiri godine zatvora, koja je preinačena na godinu dana zatvora ili društveno korisnog rada zbog utaje poreza u aferi "Mediaset".