Italija
0

Berluskoni "kroji" pravosuđe prema svojim potrebama

FENA
Silvio Berlusconi  (Foto: Reuters)
Silvio Berlusconi (Foto: Reuters)
Italijanski premijer Silvio Berluskoni najavio je reformu pravosuđa, samo nekoliko dana pošto je pozvan na sud pod optužbama da je plaćao seksualne usluge maloljetnoj djevojci.

Kako ocjenjuju analitičari, reforme pravosuđa koje Berluskoni predlaže, zapravo su "skrojene" da bi ga zaštitile uoči pojavljivanja na sudu zbog niza optužbi za pronevjeru novca, utaju i seksualne skandale.

Berluskoni je još jednom izjavio da je on "najprogonjeniji čovjek u historiji pravosudnog sistema".

Italijanski premijer je već nedjeljama u centru pažnje javnosti, zbog optužbi da je, na žestokim žurkama u svojoj vili, plaćao za seks Marokanki Rubi Rubakuori (Kradljivica srca), koja je tada bila maloljetna, što je u Italiji krivično djelo.

Pored toga, Berluskoni je optužen i da je vršio pritisak na policiju da Rubi oslobodi iz zatvora, gdje je privedena zbog krađe.

U centru reformi koje Berluskoni planira našao bi se Ustavni sud, koji je prošlog mjeseca ukinuo zakon koji bi premijeru automatski garantovao imunitet pred sudom, navodi Reuters.

Opozicioni poslanici smatraju da su ovi Berluskonijevi prijedlozi znak "očajanja" i "neodgovornosti".

Italijanski sud podigao je optužnicu i za 6. april zakazao suđenje Berluskoniju zbog optužbi da je koristio usluge maloljetne prostitutke Rubi. Tužilaštvo u Milanu je prošlog mjeseca pokrenulo istragu zbog sumnje da je Rubi, čije je pravo ime Karima el Mahrug, tada stara samo 17 godina, zajedno s još nekim prostitutkama, učestvovala na seks zabavama u jednoj od premijerovih vila.

Berluskoni je odbacio te optužbe kao "apsurdne", a i Rubi je demantirala da je imala seksualne odnose s premijerom Italije, priznavši samo da joj je on finansijski pomogao sa 7.000 eura.