Financial Times
0

Berlusconijevo odbijanje da se povuče potpuna sramota

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Odbijanje italijanskog premijera Silvija Berlusconija da preduzme pravi korak i da se povuče predstavlja potpunu sramotu, navodi "Financial Times".

U uredničkom komentaru povodom jučerašnjih demonstracija stotina hiljada žena u Italiji, koje tvrde da premijer svojim seks skandalima gazi njihovo dostojanstvo, list piše da je malo demokratija u kojima premijer, uhvaćen u takvoj aferi, ne bi ponudio ostavku kako bi poštedio svoju vladu i zemlju problema, ali da to nije Berlusconijev stil.

Ostankom na položaju, premijer Silvio Berlusconi doprinosi tome da se ime Italije i dalje povlači po blatu pod reflektorima svjetskih medija i onemogućava vladu da preduzme odlučne korake u vrijeme kada kraj evropskoj kreditnoj krizi nije na vidiku, piše list.

List ističe da ostanak premijera doprinosi i tome da Evropska unija "izgleda glupo i dvolično dijeleći lekcije Egiptu, Tunisu i drugim zemljama o tome kako se vlada, u času kada u svom srcu ima izvanredan primjer lošeg vladanja".

Sud u Milanu ove sedmice bi trebalo da odluči hoće li protiv Berlusconija biti pokrenut proces zbog korišćenja seksualnih usluga maloljetnice i zloupotrebe položaja kako bi je izvukao iz zatvora, gdje je bila zbog sumnje da je počinila krađu.