Svijet
0

Berlusconijeva kćerka na čelu stranke?

SRNA
Marina Berlusconi (Foto: AFP)
Marina Berlusconi (Foto: AFP)
Daniela Santanchè, poslanica u italijanskom parlamentu i jedna od najbližih saradnica bivšeg premijera Silvija Berlusconija, podržava zamisao da njegova najstarija kćerka Marina preuzme rukovodstvo stranke Naroda slobode (PP).

"Marina bi bila pravi izbor. Ne samo zato što je žena, a ovoj zemlji su potrebne, jer govore bez uvijanja. Bila bih presretna da na čelo stranke dođe neko Marininih sposobnosti", rekla je Santanchè.

Bivši italijanski premijer osuđen je ranije pred sudom niže instance na četiri godine zatvora po zaključenju sudskog procesa u oktobru prošle godine. Kazna mu je automatski smanjena na godinu na osnovu zakona o pomilovanju iz 2006. godine.

Kasacioni sud jučer je potvrdio zatvorsku presudu Berlusconiju.

Uz tu presudu uključena je i petogodišnja zabrana obavljanja dužnosti u javnim službama, ali će tu odluku razmatrati Apelacioni sud u Milanu. Analitičari su izrazili očekivanje da će biti podržana uz manji vremenski rok.

Italijanska novinska agencija ANSA navodi da bi postavljanje Marine Berlusconi za novog šefa stranke omogućilo da poznato prezime ostane na izbornim listama i plakatima.

Stranka bi uskoro trebalo da bude reformisana i da joj bude vraćeno staro ime "Naprijed Italija".